Postari recente

29 octombrie - FUEGO la Radio Z Nurnberg


FUEGO:
"Nu uitati sa traiti romaneste!"
In aceasta seara a sfarsitului de octombrie, postul Radio Z Nurnberg, din Germania, a reusit sa ne incalzeasca sufletele, facandu-ne o imensa surpriza, acordand o ora din spatiul de emisie al emisiunii "Luceafarul", pentru artistul nostru drag, Paul Surugiu – Fuego, si muzica sa.
 
Si fiind vorba despre o emisiune dedicata in special romanilor din diaspora, interventia referitoare la Fuego nu putea incepe decat cu o melodie pe masura: "Balada strainatatii". Nu puteau lipsi nici emotionantele versuri scrise de Poetul Grigore Vieru, special pentru cei plecati pe alte meleaguri: "Prin straini m-a dus visarea". Au fost difuzate si fragmente dintr-un interviu pe care Paul l-a acordat de curand doamnei Rodica Elena Lupu, urmate de alte melodii: "Destin", "Scena si rolul", "Amore".
Programul muzical al serii a beneficiat si de o minunata piesa in prima auditie – "Ramanem amandoi", compozitia lui Marius Cristi Popa, pe versurile doamnei Rodica, dupa care moderatorii de la Radio Z au reusit sa stabileasca legatura telefonica, in direct, cu Fuego.
 Puteti asculta inregistrarea interventiei lui Fuego la Radio Z Nurnberg, accesand urmatorul material:
 

Premiera Fuego: "Ramanem amandoi"


"Ramanem amandoi..."

Surprizele din partea lui Paul Surugiu - Fuego, pentru admiratorii sai, continua...
 Fuego va ofera spre auditie, in premiera, o noua compozitie ce poarta semnatura talentatului compozitor Marius Cristi Popa, pe versurile doamnei Rodica Elena Lupu, intitulata

"Ramanem amandoi".
 Felicitari tuturor pentru acest minunat cantec si la cat mai multa inspiratie in continuare, pentru ca impreuna sa ne putem bucura de astfel de reusite! 

Melodia a fost lansata la inceputul acestei luni, pe scena Palatului National "Nicolae Sulac", in cadrul concertelor extraordinare aniversare - "Destin", pe care artistul le-a sustinut la Chisinau.
Piesa a fost difuzata apoi pe 25 octombrie a.c., in cadrul emisiunii "Vacante, vacante... amintiri, amintiri...", transmisa de postul Radio Romania Online, intr-o editie speciala realizata si prezentata de doamna Rodica Elena Lupu, al carei invitat a fost Fuego.

Fuego - premiat la Festivalul International de Poezie "Grigore Vieru"

 
Fuego - Premiul pentru
"Cel mai bun interpret roman al versurilor lui Grigore Vieru"

Miercuri, 24 octombrie a.c., in prima zi a celei de-a IV-a editii a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru", in Sala Atrium de la Palas Mall Iasi, a avut loc spectacolul omagial
"Taina care ma apara",
in cadrul caruia, Paul Surugiu - Fuego a sustinut un recital extraordinar.
Cu aceasta ocazie, in semn de recunoastere a meritelor sale, artistul a primit Premiul pentru
"Cel mai bun interpret roman
al versurilor lui Grigore Vieru",
Poetul care "l-a iubit pe Fuego ca pe un fiu" si pe care, la randul sau, Paul "l-a iubit ca pe un tata".
Grigore Vieru si Fuego "s-au intalnit la mijloc de drum, porniti parca de la nasterea fiecaruia, unul in intampinarea celuilalt, acolo unde s-a intalnit poezia cu muzica, pentru ca aceasta sa devina o singura Respiratie, un singur Cantec, un singur Dor. Colaborarea dintre cei doi mari artisti a fost ca cea dintre firul de roua si floare, ca cea dintre raza de soare si mugurele in care frunza sta ingenuncheata ca intr-o catedrala, menita sa aduca impliniri si sa fructifice bucurii.", dupa cum bine subliniaza Acad. Nicolae Dabija in Prefata volumului de poeme
"Testament pentru Fuego".
Premiul decernat lui Fuego la Iasi, nu reprezinta decat o incununare a acestei reusite colaborari, poate si spre incantarea sufletului Poetului Grigore Vieru, care cu siguranta ne vegheaza de acolo unde se afla acum, din mijlocul "poporului de stele", cum frumos spunea domnul Daniel Corbu, la colocviul ce a marcat deschiderea oficiala a Festivalului.
 
 

FUEGO - "Taina care ma apara"

Festivalul International de Poezie "Grigore Vieru"
"Taina care ma apara"
 Fuego - recital de exceptie la Iasi

Miercuri, 24 octombrie a.c., la Palas Mall - Iasi, chiar in prima zi a celei de-a patra editii a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru", Fuego a sustinut un recital emotionant, intesat cu piese pe versurile poetului nemuririi, mentorul sau, in cadrul spectacolului omagial
"Taina care ma apara".
 Sala Atrium a devenit infima pentru multitudinea de senzatii si pentru atmosfera faurita de artistul Paul Surugiu, in momentul aparitiei sale in mijlocul publicului atat de numeros.
Fuego a incantat spectatorii cu o impresionanta poveste presarata cu cantece, versuri si sentimente unice, inaltate intr-o cununa existentiala catre Grigore Vieru, toti cei prezenti la fata locului simtind legatura tainica, statornicita de-a lungul anilor, dintre poetul cu sclipiri eminamente geniale si cel caruia i-a daruit o parte din aripa genialitatii sale.
Fuego's Blog va invita sa va bucurati de minunatele momente pe care artistul le-a oferit publicului iesean, accesand urmatorul material:

25 octombrie 2012 - FUEGO la Radio Romania Online


"Vacante, vacante...  amintiri, amintiri..." 
alaturi de Fuego
Joi, 25 octombrie a.c., Paul Surugiu (FUEGO) a fost invitatul special al emisiunii
"Vacante, vacante... amintiri, amintiri...",
realizata si prezentata de doamna Rodica Elena Lupu si transmisa de Radio Romania Online.
  Puteti asculta integral inregistrarea emisiunii, accesand urmatorul material: 
 

3 noiembrie - Favorit TV - "FUEGO si prietenii"


"FUEGO si prietenii la...
Familia Favorit"

Dupa o vacanta bine-meritata, sambata, 3 noiembrie a.c., incepand cu ora 21.00, Paul Surugiu (Fuego) va asteapta in fata micilor ecrane, pentru a urmari o noua editie speciala a emisiunii pe care o prezinta la Televiziunea Favorit,
"FUEGO si prietenii la...
Familia Favorit".
 
De data aceasta, emisiunea va fi dedicata  bine-cunoscutului interpret de muzica populara
Gheorghe Turda.
 Vizionare placuta!

Festivalul International "G. Vieru" - discurs Fuego


Festivalul International de Poezie
"Grigore Vieru" - 2012
Iasi - Chisinau, 24 - 27 octombrie
Discursul sustinut de artistul
Paul Surugiu - Fuego

cu prilejul deschiderii oficiale a manifestarilor

Festivalul International "G. Vieru" - Acad. Nicolae Dabija prezinta volumul "Testament pentru Fuego"


Festivalul International de Poezie
"Grigore Vieru" - 2012
Iasi - Chisinau, 24 - 27 octombrie
Discursul sustinut de
Acad. Nicolae Dabija
cu prilejul lansarii volumului de poeme "Testament pentru Fuego", in cadrul deschiderii oficiale a manifestarilor
 
 
 

Festivalul International "G. Vieru" - discursul sustinut de d-na Raisa Vieru


Festivalul International de Poezie
"Grigore Vieru" - 2012
Iasi - Chisinau, 24 - 27 octombrie
Discursul sustinut de
doamna Raisa Vieru,
sotia Poetului Grigore Vieru, cu prilejul deschiderii oficiale a manifestarilor si al lansarii volumului de poeme
"Testament pentru Fuego"


Festivalul International de Poezie
"Grigore Vieru" - 2012
Iasi - Chisinau, 24 - 27 octombrie
Prezentarea volumului de poeme
"Testament pentru Fuego",

de catre Acad. Mihai Cimpoi
 

25 octombrie 2012 - FUEGO la TVR Iasi

 
FUEGO - invitat al emisiunii "Regional Cafe"

Joi, 25 octombrie a.c., Paul Surugiu (Fuego) s-a aflat in studioul TVR Iasi, in calitate de invitat special al emisiunii
"Regional Cafe".
Cu acest prilej, artistul si-a prezentat impresiile legate de participarea sa la cea de-a IV-a editie a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru",
care se desfasoara in aceste zile la Iasi si Chisinau, a recitat si a interpretat doua dintre cele mai frumoase melodii compuse pe versurile Poetului: "Mi-e dor de tine, mama!" si "Norocul meu".
Totodata, a prezentat volumul de poeme semnate Grigore Vieru
 "Testament pentru Fuego",
a carui lansare a avut loc pe 24 octombrie, in Sala Mare a Primariei Municipiului Iasi, in prezenta unui numeros public.
 In incheiere, Fuego a vorbit si despre planurile sale pe plan artistic, pentru perioada care urmeaza, respectiv concertul
"Scrisoare din Basarabia",
care se va desfasura la Sala Palatului din Bucuresti, pe data de 16 noiembrie si turneul national de colinde -
"Emotie de decembrie",
de la finele anului.
 
 

Fuego - recital de exceptie la Festivalul International de Poezie "Grigore Vieru"

24 octombrie 2012 - FUEGO la Iasi
Fuego - recital de exceptie la Festivalul International de Poezie"Grigore Vieru"

 
 Miercuri, 24 octombrie a.c., la Iasi, chiar in ziua de debut a celei de-a patra editii a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru", Fuego a sustinut un recital emotionant, intesat cu piese pe versurile poetului nemuririi, mentorul sau.
Sala Atrium din complexul Palas Mall, a devenit infima pentru multitudinea de senzatii si pentru atmosfera faurita de Fuego in momentul in care si-a făcut aparitia.
Dupa recitalul lui Yan Raiburg si al lui Dorel Visan, Fuego a incantat iesenii cu o impresionanta poveste cu cantece, versuri si sentimente unice, inaltate intr-o cununa existentiala catre Grigore Vieru.
 Organizatorii Festivalului i-au inmanat artistului o distinctie perena, un trofeu pentru "Cel mai bun interpret roman al versurilor lui Grigore Vieru" si l-au invitat oficial, pe aceasta cale, si la editia jubiliara din anul urmator.
Spectatorii prezenti in numar mare la acest eveniment, au intrat in simbolica hora construita de Fuego, au cantat si au simtit legatura tainica dintre poetul cu sclipiri eminamente geniale si cel caruia i-a daruit o parte din aripa genialitatii sale.
 
 Momentul in care Fuego a interpretat piesa "Pentru ea", a definit esenta relatiei poetului omagiat cu cel pe care il numea "al treilea fiu" - un pod de lacrimi literare pe acorduri pregnante.
Cu prilejul manifestarilor ce au avut loc in Aula Palatului Municipal din Iasi, prilejuite de deschiderea oficiala a Festivalului, Fuego a impresionat auditoriul prin complexitatea ideilor lansate, prin simplitatea cu care, emotionat fiind, a gestionat panoplia de reactii pozitive nascute in cadrul alocutiunilor.
 Festivalul International de Poezie "Grigore Vieru" se desfasoara anual la Iasi si Chisinau, reprezentand principala legatura culturala dintre cele doua leagane ingemanate.

Fuego şi Grigore Vieru - Respiraţie, Cântec şi Dor

Fuego şi Grigore Vieru - Respiraţie, Cântec şi Dor
Acad. Nicolae Dabija
Prefaţă la volumul "Testament pentru Fuego"



Grigore Vieru l-a iubit pe Fuego ca pe un fiu.
Fuego l-a iubit pe Grigore Vieru ca pe un tată.
 
S-au întâlnit la mijloc de drum, porniţi parcă de la naşterea fiecăruia unul în întâmpinarea celuilalt, acolo unde s-a întâlnit poezia cu muzica, pentru ca aceasta să devină o singură Respiraţie, un singur Cântec, un singur Dor.
Colaborarea dintre cei doi mari artişti a fost ca cea dintre firul de rouă şi floare, ca cea dintre raza de soare şi mugurele în care frunza stă îngenuncheată ca într-o catedrală, menită să aducă împliniri şi să fructifice bucurii.
În mai multe interviuri, Grigore Vieru mărturisise că atunci când îşi compunea poemele, le auzea şi melodiile. Unele - mai sugerase poetul – aproape aceleaşi pe care le auzise ulterior şi Fuego atunci când rămânea de unul singur cu textele lui Vieru în faţă. Cine i le dictase?!
Oare nu chiar Acela care-i dictase şi lui versurile?!
 
Îmbrăţişându-l pe Vieru, Fuego a îmbrăţişat Basarabia, cea care, după plecarea poetului la stele, l-a înfiat, la rându-i, cu tot cu cântecele sale, în care ea îşi regăseşte tot mai mult sufletul, cu toată largheţea şi plinătatea, aşa cum i l-a dăruit Dumnezeu.
Cântecele lui Fuego, pe versurile lui Vieru, lasă pe chipul ei o dâră luminoasă ca o lacrimă de copil.
Articol publicat şi în revista "Literatură şi Artă" - săptămânal al scriitorilor din Republica Moldova, 11 octombrie 2012

"Testament pentru Fuego"

FUEGO şi GRIGORE VIERU – lacrimi gemene

Lansarea volumului "Testament pentru Fuego", la Iaşi, a fost un prilej de întâlnire şi bucurie pentru iubitorii de poezie şi ai artistului. Poeziile din acest volum i-au fost dedicate artistului, care îl cinsteşte şi îl omagiază pe poet prin tot ceea ce face, dar mai mult decât atât, păstrează legătura cu românii de peste Prut, le întreţine spiritul cu hrană din cântecele sale create pe aceste versuri. Grigore Vieru - în poezie şi Fuego - în cântec... sunt două lacrimi gemene, dăruindu-ne nouă, fărâme din fiinţa lor generoasă, demnă, iubitoare de oameni, de ţara şi de limbă, păstrători de sfinte tradiţii şi de icoane dragi în suflet.
 Versurile lui Grigore Vieru, care a purtat în suflet nepreţuitul tezaur al limbii noastre, sunt declaraţii de iubire pentru limba şi neamul său, pentru pământul acesta al românilor, pentru cel pe care l-a considerat fiu al său.
Prin versurile şi cântecele lor, Grigore Vieru şi Fuego dovedesc harul şi măiestria cu care au fost înzestraţi, dar şi tăria de caracter pe care o au, de a apăra limba noastră românească şi de a păstra tradiţiile româneşti. Cinstire li se cuvine poetului şi artistului pentru că poartă cu mândrie, prin lume, sfântul tezaur al neamului nostru de români – LIMBA ROMÂNĂ! Prin vers, poetul Grigore Vieru şi-a deschis sufletul; prin cântec, artistul Fuego şi-a deschis sufletul şi acum, lumea poate să umble slobodă prin ele.
Ceea ce face Grigore Vieru în poeziile sale şi Fuego în cântecele sale, nu constituie decât restituiri ale memoriei lor, ale trăirilor peste care nu se va aşterne niciodată uitarea. Poet divin tu ai rămas / Şi cred că se cuvine / Să las etern prin al meu glas /Un cântec pentru tine. / Sus, de pe bolta înstelată / Eşti steaua mea din Carul Mare, / Ce-mi luminează calea-n noapte / Şi-mi spulberă durerile amare. / Te simt mereu, îmi eşti aproape! ("Poet divin" – din volumul "Autoportret" - de Rodica Elena Lupu).
Poetul şi artistul poartă România, întreagă, ca pe un diamant în suflet, în inimă, în sânge, n-au părăsit-o niciodată, îi dau viaţă, îi dau suflul lor, dau lecţii de românitate, lecţii de civism şi patriotism, de iubire de neam şi de istorie. Chiar dacă Grigore Vieru s-a mutat între stele, veghează de acolo de sus asupra lui Fuego, care continuă opera de înălţare a Limbii Române, la rang de stindard şi icoană sfântă.
Rodica Elena Lupu
25 octombrie 2012

24 octombrie 2012 - Iasi TV Life


Festivalul International de Poezie
"Grigore Vieru"

Oameni de cultura, din Iasi si Chisinau, dar si reprezentanti ai administratiei locale au fost prezenti in Sala Mare a Primariei, la deschiderea oficiala a celei de-a patra editii a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru".
In cadrul celor patru zile de manifestari, dintre care primele doua la Iasi si ultimele la Chisinau, vor avea loc lansari de carti, depunere de coroane la monumentul funerar al poetului, dar si spectacolul "Taina care ma apara".
Actorul Dorel Visan va sustine un recital pe versuri de Grigore Vieru, iar Fuego va interpreta cantece pe versurile aceluiasi poet.
Sursa: Iasi TV Life

Pitesti - "Zambete pe portativ"

Fuego - spectacol cu casa inchisa la Pitesti

Vineri, 19 octombrie, Fuego a sustinut un concert extraordinar la Teatrul "Alexandru Davila" din Pitesti, intitulat "Zambete pe portativ". Evenimentul s-a desfasurat cu casa de bilete inchisa, sala fiind neincapatoare pentru admiratorii artistului, veniti in numar mare pentru a viziona premiera acestui spectacol.
Alaturi de Fuego, pe scena au mai evoluat si colegii sai de la teatru: Cristina Neacsu, Robert Chelmus, compozitorul si orchestratorul Vicentiu Perniu, precum si trupa de stand up comedy, Spitalu' 9. Impreuna cu Paul Surugiu si invitatii sai, publicul pitestean a petrecut doua ore fascinante, plurivalente, care au creat simbioze intre cantece si emotii, intre versuri si dans.
Fuego a incantat audienta cu premierele sale muzicale, a colorat cu zambete si a interpretat, intr-un melanj complex, o partitura diafana, completata de interventiile corpului de balet al teatrului din Pitesti.
Fuego a definit conceptul evenimentului, inspirat fiind de spectacolele de varietati care cuprind sub aureola lor, cantec, teatru si dans, umor, decoruri speciale si costume fabuloase.
Si in acest spectacol, Fuego a purtat tinute avangardiste create de Doina Levintza, care au completat armonios viziunea manifestarii.
  Asociatia Culturala "REGAL D'ART"
22 octombrie 2012

"Testament pentru Fuego" - un manunchi de versuri si trairi intense...


"Testament pentru Fuego" - un manunchi de versuri si trairi intense...

Colaborarea dintre Paul Surugiu si maestrul Grigore Vieru, poetul ales al neamului romanesc, "cel aplecat peste marginea lumii, pentru care niciun drum nu era prea lung pentru a fi unde sporeste taina", cel pe care Creatorul nu l-a inzestrat cu talent, ci cu o urma de dumnezeire, a fost probabil, momentul in care Fuego si-a gasit cu adevarat identitatea artistica si a constientizat ca el si opera lui nu ii mai apartin, iar pentru aceasta trebuie sa aduca jertfa pe altarul dragostei.
Intr-o lume zbuciumata de tot felul de contradictii, urmarind in permanenta idealurile existentiale si ignorand furtuna din desert, in drumul spre limanul implinirii interioare, dintr-un imens si nestins dor de Grigore Vieru, Paul a adunat intreaga comoara, de cantec si poezie, de vers pasionant si idei ce incendiaza constant constiinta, intr-un volum intitulat sugestiv
"Testament pentru Fuego".
Cu o grafica cum rar intalnim si cu o prefata emotionanta semnata de acad. Nicolae Dabija, realizat sub egida Asociatiei Culturale "Regal D'Art", inaugurand astfel colectia "Regal de poezie", acest veritabil album de arta, dedicat atat bibliofililor, cat si tuturor celor care simt si cred ca muzica si poezia reprezinta fundamentul romanului, devoaleaza marginile absolute ale unei lucrari de exceptie despre un poet genial si un artist ce se topeste in melancolia reverberatiilor sale.
"Testament pentru Fuego" reprezinta un manunchi de versuri si trairi intense, cu atingeri de genialitate, care nu doar ca transmite si promoveaza opera lui Grigore Vieru, dar si inradacineaza viziunea ca relatia dintre cei doi a reprezentat un moment de intensitate extrema, un nou inceput si un sfarsit complet.
Volumul cuprinde poemele lui Grigore Vieru (majoritatea needitate pana in prezent), din ultimele clipe de jertfa pentru creatie, dedicate cu noblete si sinceritate celui care i-a descoperit, asimilat si apoi impartasit, cel mai elocvent, atingerea de geniu si pe care il considera ca si fiul sau, Paul Surugiu.
"Testament pentru Fuego" imortalizeaza clipa in soapte si taceri si va ofera momente de refugiu in duminici ale cuvintelor, de inaltare spirituala spre omenie si frumos, adevar si intelepciune, cumsecadenie si demnitate, armonie si sacru.
Si pe aceasta cale, Paul Surugiu si Asociatia Culturala "Regal D'Art" aduc calde multumiri distinsei doamne Raisa Vieru - sotia poetului si fiilor - Teodor si Calin, care pe tot parcursul realizarii volumului, si-au manifestat generozitatea si disponibilitatea, sprijinind acest proiect si implicandu-se activ, nutrind speranta ca versul si cantul vierian vor dainui in constiinta neamului romanesc.
Aleasa pretuire si tuturor celor care au facut posibila aparitia "Testamentului pentru Fuego", demonstrand prin solidaritatea lor, ca "in acest veac ce se intuneca pana-n cuvinte, mai e tihna pentru poezie, sa ne alunge indoiala si temerile, sa ne stearga lacrimile...", pentru ca... "ce-am fi noi, ce-ar fi timpul fara poezie?".
 In premiera, Fuego a prezentat acest volum in cadrul Galei Premiilor "Confidential", difuzata de postul Antena 2, pe data de 7 octombrie a.c., iar lansarea sa oficiala a avut loc la Palatul National "Nicolae Sulac" din Chisinau, pe 9 si 10 octombrie, in cadrul concertelor aniversare sustinute de artist si unite sub cupola... destinului.
Cu aceasta ocazie, Fuego a daruit Presedintelui Nicolae Timofti, un exemplar al cartii, intr-o forma speciala, intr-o cutie deosebita, din piele, executata ireprosabil, alaturi de o medalie realizata de Monetaria Statului, pe care este inscriptionat epitaful poetului: "Sunt iarba, mai simplu nu pot fi!".
Pe 24 octombrie, Paul Surugiu va fi prezent la Iasi pentru lansarea volumului "Testament pentru Fuego", in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru", care-si va deschide portile cu o serie de manifestari ce vor avea loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde vor fi prezente nume importante ale culturii de pe cele doua maluri ale Prutului. In aceeasi zi, Fuego va sustine si un recital in cadrul spectacolului omagial
"Taina care ma apara".


Fuego's Blog, 21 octombrie 2012
Acest material constituie obiect al dreptului de autor, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Preluarea sa si publicarea fara acordul autorului este interzisa.

9 - 10 octombrie - "DESTIN": Ce seri minunate - concerte Fuego la Chisinau, cu casa inchisa

Ce seri minunate - concerte Fuego la Chisinau,
cu casa inchisa


Atunci cand vibratia cantului si jocului cuprind firea umana, cand zambetul si bucuria insuflate de muzica se contopesc minutios intr-un decor amplu, sufletul e una cu nota, cu sunetul, unite fiind toate intr-o emotie comuna.
Emotia a acaparat intreaga sala a Palatului National "Nicolae Sulac" din Chisinau, in cele doua seri de concert sustinute de catre artistul care e una cu simtirea si visarea, artistul pentru care destinul a faurit o misiune sublima, aceea de a inmiresma ratiunea cu vocea sa parfumata, FUEGO.
 Pe 9 si pe 10 octombrie, Fuego a sarbatorit 10 ani de cantec pe scena basarabeana, alaturi de publicul din Republica Moldova, oferindu-i acestuia, in doze rafinate, emotii intense, clipe unice de arta si un dor necuprins de imensitatea aplauzelor sincere.
Atat in prima seara, cat si in cea de a doua, spectacolele s-au desfasurat cu casa inchisa, iar sala, plina doldora de sentimente si de dragostea pentru o flacara ritmata, a primit toata emotia transmisa de Fuego.
Un regal de muzica si poezie, o incantare scanteietoare, un concept fundamentat si momente ce nu pot fi descrise decat la superlativ.
 Structurate in doua parti, spectacolele au urmat un fir narativ duios, pornind de la acorduri fine de muzica usoara, ajungand la cadentele perfecte ale pianului, iar mai apoi la ritmul alert al acordeonului si al sunetelor populare imbogatite de vocea lui Fuego si de maiestria si virtuozitatea fratilor Advahov si ale lui Nicolae Botgros.
 O adevarata desfasurare de forte a fost totul, iar viziunea plasata intr-un cadru romantic, a determinat publicul sa se ridice, sa aplaude, sa cante si sa danseze. Fuego a schimbat o multitudine de costume spectaculoase, aranjate simetric intr-o panoplie sonora realizata in exclusivitate pentru el de catre designerul Doina Levintza.
 Duetele induiosatoare cu Anisoara Puica, Zenaida Julea, Maria Stoianov, Olga Ciolacu, au transmis, pe langa gratie si amploare daruita iubirii, si o stare de romantism exacerbat, iar prezenta Anei Barbu alaturi de Fuego a fost, probabil, momentul in care feminitatea s-a contopit cu puterea, iar glasurile au murmurat dragostea pentru cantec si  pentru publicul care a trait la unison cu Fuego, imensitatea dorului si a trairilor, coplesindu-l cu aplauze.
 Surprizele nu au lipsit din cadrul concertelor. De la momente pasionale de tango argentinian pe acorduri de Gotan Project, pana la un trio de exceptie intre Fuego, Yan Raiburg si Ion Suruceanu.
 Si poate cea mai neasteptata surpriza a fost pana de curent din cea de a doua seara, moment care nu a facut decat sa intensifice bucuria celor prezenti de a vedea artistul sufletului lor, care a gestionat situatia prin improvizatie, cu cantec si umor, cu voce suava si indeajuns de puternica incat sa electrizeze pe intuneric, in umbra si taina, la lumina telefoanelor, inimi. In acest moment colegii au fost alaturi si au venit sa il sustina.
 Momentul dedicat maestrului Grigore Vieru, cel caruia Fuego i-a fost ca un fiu a plasat intreaga manifestare artistica intr-o zona care deborda prin surasul emotiilor si prin imaginea anamorfica trezita de incandescenta versurilor si incendierea simtirii de catre pleiada de sentimente nascute in sala.
Un real succes au fost aceste sarbatori.
 Prieteni dragi i-au fost alaturi lui Fuego, iar publicul din Basarabia a revendicat filonul sau si a aratat din nou, nefiind neaparat nevoie de o astfel de confirmare, ca Fuego este artistul poporului, atat la propriu, prin distinctia primita joi din partea presedintelui Nicolae Timofti, dar si la figurat, prin lacrima de dor inaltata de cei ce il asculta si il iubesc catre arta si catre glasul sau presarat cu miresme de alinare si amor.
Iar publicul il va astepta in continuare, la fel de deschis, cu aceeasi multitudine de daruri emotionante, pe care le va oferi si la Bucuresti, pe 16 noiembrie, pe scena Salii Palatului.
 Doua seri minunate, doua picaturi si-un murmur in visarea sperantelor. Acestea au fost spectacolele lui Fuego de la Chisinau. Un proiect ambitios, realizat cu profesionalism si cu o sinceritate ingenua, prin care a transmis din nou, o parte din sufletul sau.

24 octombrie - FUEGO la Iasi: Festivalul International de Poezie "Grigore Vieru"

 
Festivalul International de Poezie "Grigore Vieru" 
 
In perioada 24 - 27 octombrie a.c., la Iasi si Chisinau se va desfasura cea de-a IV-a editie a
Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru",
eveniment organizat de: Asociatia Culturala "Feed Back", Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Iasi, Muzeul Literaturii Romane Iasi, Biblioteca "Ion Creanga" Chisinau, Academia de Stiinte a Republicii Moldova - Institutul de Filologie, Primaria Municipiului Chisinau, Ministerul Culturii din Republica Moldova. In cadrul Festivalului, vor avea loc mai multe manifestari: Concursul de Poezie "Grigore Vieru", lansari de carti si CD-uri, conferinte, spectacole de muzica, poezie si teatru, expozitii si Gala Premiilor.
Dupa ce in anul 2009, FUEGO a fost prezent la prima editie a acestui eveniment, pentru a sustine un recital la Gala Premiilor, iata ca in 2012, artistul revine la Iasi in calitate de invitat special al Festivalului.
Astfel, chiar in ziua de debut a acestui eveniment, miercuri, 24 octombrie, incepand cu ora 11.00, in Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Iasi, Paul Surugiu va lansa volumul
"TESTAMENT PENTRU FUEGO",
un veritabil album de arta, cu o grafica de exceptie, realizat sub egida Asociatiei Culturale "Regal D'Art", inaugurand colectia "Regal de poezie". Volumul cuprinde cele mai frumoase poeme pe care mentorul sau spiritual, poetul luminii - Grigore Vieru, le-a dedicat lui Paul de-a lungul colaborarii lor, multe dintre aceste versuri nefiind editate pana acum.
Moderatorii acestei lansari vor fi: domnul Daniel Corbu si academicienii Nicolae Dabija si Mihai Cimpoi.
In dupa-amiaza aceleiasi zile, incepand cu ora 17.00, FUEGO va sustine un recital extraordinar (alaturi de mari nume: Dorel Visan si Ian Raiburg) in cadrul spectacolului
"TAINA CARE MA APARA",
ce se va desfasura la Sala "Atrium" de la Palas Mall.

FUEGO - discursul rostit la ceremonia de decernare a titlului de "Artist al Poporului"

Momentul in care Presedintele Republicii Moldova,
Nicolae Timofti, decerneaza lui Paul Surugiu (FUEGO) titlul onorific de
"Artist al Poporului"
si discursul rostit de interpret in cadrul acestei ceremonii
 
 
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template